ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (ALFIE)

2015-11-20 10:42

Ο Θεόδωρος Γεωργιάδης (Alfie) γεννήθηκε στο Πειραιά το 1951, μεγάλωσε στο Μικρολίμανο και ολόκληρη η ζωή του είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο του yachting και συγκεκριμένα στην εκμετάλλευση σκαφών αναψυχής , πωλήσεις ιστιοφόρων σκαφών και ιστίων.  Ο Alfie, αποτελεί για πολλούς την ήρεμη δύναμη του Μικρολίμανου, καθώς το ύφος του και το ήθος, εντός και εκτός στίβου, αναγνωρίζονται απ΄ όλους τους ιστιοπλόους.   

 

 

- 1. Aegean Sailing:  Κύριε Γεωργιάδη, δώστε μας λίγες πληροφορίες για τη σχέση σας με την ιστιοπλοΐα. 

- 1. Θεόδωρος Γεωργιάδης:  Η πρώτη επαφή μου με ιστιοπλοϊκό σκάφος ήταν σε ηλικία 10 ετών, OPTIMIST.

Το επόμενο σκάφος σε ηλικία 16 ετών ήταν το FINN, με το οποίο συμμετείχα μέχρι το 1989. Κατόπιν μεταπήδησα στην κατηγορία σκαφών STAR και συνέχισα μέχρι το 1998 όταν και σταμάτησα την αγωνιστική ιστιοπλοΐα.

Το 1988 αγόρασα δικό μου σκάφος ανοικτής θαλάσσης και άρχισα να παραδίδω μαθήματα ιστιοπλοΐας και να συμμετέχω σε αγώνες.

 

- 2. Aegean Sailing:  Ποια είναι η πιο σημαντική διάκριση του Θεόδωρου Γεωργιάδη στη διαδρομή του. Μπορείτε να απομονώσετε κάποια και εαν ναι θα θέλαμε να μας τη περιγράψετε. 

- 2. Θεόδωρος Γεωργιάδης

Έχω πολλές πανελλήνιες και βαλκανικές νίκες με σκάφος FINN.

Τρεις είναι κατά την γνώμη μου οι σημαντικότερες διακρίσεις.

Με σκάφος FINN το 1984 18ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μεταξύ 122 σκαφών.

Συμμετοχή με το σκάφος Soling του Τάσου Μπουντούρη στην Ολυμπιάδα του Los Angeles και 6η θέση.

Και με σκάφος STAR με τον Ηλία Χατζηπαυλή, 3η θέση στην Spa Regatta στο Medemblik της Ολλανδίας μεταξύ 67 σκαφών.

 

- 3. Aegean Sailing: Ο ελληνικός στόλος έχει αποκτήσει κάποια μεγάλα σκάφη. Έχουν αλλάξει τις ισορροπίες και το ύφος των αγώνων? 

-3. Θεόδωρος Γεωργιάδης

Το πρόβλημα στους αγώνες είναι η μεγάλη διαφορά που έχουν τα σκάφη μεταξύ τους. Υπάρχει περίπτωση να τερματίζουν το πρώτο σκάφος από το τελευταίο σε άλλη

ημερομηνία! Αυτό σημένει άλλες συνθήκες.

Στους αγώνες ελεγχόμενης διαδρομής, (Όρτσα - Πρύμα), αυτό κάπως μειώνεται.

 

- 4. Aegean Sailing: Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί έντονη αγωνιστική δραστηριότητα σε γειτονικές χώρες, (Τουρκία, Κροατία, Ιταλία). Οι αγώνες εκεί έχουν όμως εντελώς διαφορετικό ύφος πια. Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει κάποια αλλαγή στο τρόπο διεξαγωγής των αγώνων ή υφιστάμενη κατάσταση είναι αυτό που θέλει ο Έλληνας ιστιοπλόος?

-4. Θεόδωρος Γεωργιάδης

Δυστυχώς λόγω της μεγάλης διαφοράς στην φιλοσοφία των σκαφών και των

πληρωμάτων, αν ερωτηθούμε ο κάθε ένας θα θέλει τους αγώνες στα μέτρα του!

Εγώ προτιμώ τους αγώνες Grand Prix οι οποίοι είναι τεχνικοί αγώνες και ξεχωρίζουν οι

καλές ομάδες.

Τους αγώνες ανοικτής θαλάσσης από το ένα νησί στο άλλο, παρ´ όλο που μου αρέσουν

τους βλέπω σαν κρουαζιέρα!

Και βέβαια λόγω της οικονομικής κατάστασης, είναι και πολυέξοδοι.

 

- 5. Aegean Sailing: Ο θαλάσσιος τουρισμός και συγκεκριμένα το yachting μπορεί να αποτελέσει μία τόνωση του τουρισμού στην Ελλάδα? Μήπως ο χώρος χρειάζεται κάποια αναβάθμιση?

 -5. Θεόδωρος Γεωργιάδης

Σαφώς, αποτελεί ήδη μεγάλη τόνωση του τουρισμού.

Ναι χρειάζεται αναβάθμιση, κάτ´ αρχάς να γίνουμε πιό επαγγελματίες με σωστές υπηρεσίες και με καλύτερες παροχές στα λιμάνια, (μαρίνες κα.).

Η γνώμη μου είναι ότι δεν χρειάζονται μαρίνες όλα τα νησιά, αλλά κάποια σωστά επιλεγμένα. Είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να αλλάξει η γραφικότητα των νησιών και

όσο και αν ακούγεται παράλογο, μου αρέσει αυτή η "ταλαιπωρία" του που θα δέσω, πως

θα δέσω, ποιός θα με βοηθήσει... ´Εχει την γραφικότητα που "ψάχνουμε".

 

- 6. Aegean Sailing: Εργάζεστε σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου και συγκεκριμένα στο τμήμα πωλήσεων πανιών. Τα ελληνικά σκάφη κρουαζιέρας επενδύουν χρήματα για πανιά? Τι συμβαίνει αντίστοιχα με τα αγωνιστικά.

 -6. Θεόδωρος Γεωργιάδης

Όχι, τα σκάφη κρουαζιέρας (charter boats), δεν επενδύουν στα πανιά.

Αντίθετα είναι πολλά ιδιωτικά σκάφη κρουαζιέρας που επενδύουν.

Στα αγωνιστικά σκάφη, είναι πάρα πολλά που επενδύουν σε καλά πανιά επιδόσεων.

 

- 7. Aegean Sailing: Οι ιστιοπλόοι που έχουν τρέξει αντίπαλοι, σας αποκαλούν ήρεμη δύναμη. Υπάρχει όντως τόση ηρεμία επάνω στο σκάφος κατά τη διάρκεια του αγώνα?

 -7. Θεόδωρος Γεωργιάδης

Πιό κατάλληλοι να απαντήσουν είναι αυτοί που είναι μαζί μου. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μην καταλαβαίνει όλος ο στόλος τι κάνουμε και τι πρόκειται.

Ο βασικότερος παράγων είναι κατά την διάρκεια του αγώνα να υπάρχει καλό κλίμα

στήν ομάδα. Μετά τον αγώνα, χμμμ... Δεν θυμάμαι.

 

 

- 8. Aegean Sailing: Η αγωνιστική ιστιοπλοΐα τόσο στο Φάληρο όσο και στο Θερμαϊκό δείχνει να έχει πάρει το δρόμο της. Ο στόλος με αργούς ρυθμούς (λόγω κρίσης) ανανεώνεται, οι σχολές βγάζουν νέους ιστιοπλόους κλπ. Όμως σε περιοχές εκτός των δύο κέντρων υπάρχει δραστηριότητα ή τα νησιά αποτελούν απλώς φιλόξενους σταθμούς για τα σκάφη του κέντρου κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών αγώνων?

 -8. Θεόδωρος Γεωργιάδης

Στα μεγάλα νησιά (Ρόδος, Κέρκυρα, Μυτιλήνη..), όπως και στον Βόλο, Πάτρα, Χαλκίδα.... υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα.

 

- 9. Aegean Sailing: Ποια είναι η άποψη σας για τη γενιά που ακολουθεί, τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που θα εξελίξουν και θα αναβαθμίσουν την ελληνική ιστιοπλοΐα. Θα θέλαμε να μας ξεχωρίσετε κάποιους και στις δύο κατηγορίες.

 -9 Θεόδωρος Γεωργιάδης:

Θεωρώ ότι οι νέοι ιστιοπλόοι, ειδικά στις ολυμπιακές κατηγορίες, έχουν πάρα πολύ υψηλό επίπεδο και καλή οργάνωση, το βλέπουμε και στα αποτελέσματα.

Δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένους γιατί μπορεί να αδικήσω κάποιους.

 

 

- 10. Aegean Sailing: Ποιος είναι ο ρόλος των ομίλων στην Ελλάδα. Τον κρίνετε επαρκή και εάν όχι πως θα θέλατε να λειτουργούν.

 -10. Θεόδωρος Γεωργιάδης:

Ο ρόλος των ομίλων είναι να προσπαθούν να προωθήσουν την ιστιοπλοΐα, να προσελκύσουν νέα παιδιά και να βοηθούν τους αθλητές τους να ανέβουν επίπεδο.

Οι μεγάλοι όμιλοι των μεγάλων κέντρων θεωρώ ότι τουλάχιστον προσπαθούν.

 

- 11. Aegean Sailing:  Κοιτώντας το αγωνιστικό πρόγραμμα κάθε έτους εύκολα κάποιος μπορεί να διακρίνει ότι υπάρχουν αρκετά σημαντικά ιστιοπλοΐκά event κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.  Θα ήταν εφικτό να υπάρχει μία διοργάνωση που θα συγκεντρώνει την αφρόκρεμα της ελληνικής ιστιοπλοΐας? Γιατί δεν υπάρχει?  

-11. Θεόδωρος Γεωργιάδης:

Συνήθως το πανελλήνιο πρωτάθλημα συγκεντρώνει καλές συμμετοχές.

Τα περισσότερα καλά σκάφη είναι Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν τέτοιες διοργανώσεις που όλοι θέλουν να συμμετάσχουν, αλλά είναι δυστυχώς μεγάλο το κόστος μετακίνησης.

Το 2016 θα γίνει το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ORC i στο Πόρτο Καρράς στην Χαλκιδική. Είναι μεγάλο ιστιοπλοϊκό γεγονός και ελπίζουμε όλοι ότι θα έχει μεγάλη συμμετοχή σκαφών από όλη την Ευρώπη.

Εμείς σαν ομάδα έχουμε μεγάλη βοήθεια από τον χορηγό μας την Allianz Hellas και

έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθούμε αρκετούς συμπαντικούς αγώνες.

 

- 12. Aegean Sailing:  Θα θέλατε αν μας πείτε από που βγήκε το ψευδώνυμο Alfie

-12. Θεόδωρος Γεωργιάδης:

Από μια ταινία με τον Michael Caine το 1967!!!