Η Aegean Regatta 2016 ΑΝΟΙΓΕΙ ΠΑΝΙΑ

2016-05-28 13:23

 

 

 

Για 16η συνεχή χρονιά η Aegean Regatta προετοιμάζεται για το ταξίδι της στο Αιγαίο. Η τελετή λήξης της περσινής διοργάνωσης επιφύλασσε μία ευχάριστη έκπληξη για τους αγωνιζόμενους, καθώς η οργανωτική επιτροπή ανακοίνωσε δύο νέους προορισμούς στη διαδρομή του 2016.

Τα συμμετέχοντα σκάφη θα εκκινήσουν από τον Μαρμαρά της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα την μαρίνα του Porto Carras Resosrt τη Κυριακή 21 Αυγούστου, θα πλεύσουν προς τη Μήθυμνα της Λήμνου, στη συνέχεια για πρώτη φορά θα προσεγγίσουν το ιστορικό νησί του Αγ. Ευστρατίου και στη συνέχεια πριν ολοκληρώσουν το ταξίδι τους στο λιμάνι της Μυτιλήνης θα επισκεφθούν τον πάντα φιλόξενο Μόλυβο Λέσβου.

 

 

Η μαρίνα του Porto Carras Resort στον Μαρμαρά Χαλκιδικής θα αποτελέσει το home port για τη φετινή διοργάνωση δίνοντας τη δυνατότητα σε σκάφη και πληρώματα να απολαύσουν τις παροχές μίας πολύ οργανωμένης υποδοχής λίγο πριν εκκινήσουν το ταξίδι τους στο Αιγαίο. Η οργανωτική επιτροπή ερμηνεύοντας τις ανάγκες της εποχής σε κα΄θε διαδρομή φροντίζει να επιλέγει κάποιους σταθμούς που μπορούνα να προσφέρουν ευκολίες στα σκάφη και στα πληρώματα πετυχαίνοντας έτσι αφενός την εξυπηρέτηση των πληρωμάτων συνήθως στα home port ή στα final port του αγώνα, αφετέρου μοιράζοντας εικόνες και παραστάσεις στους αγωνιζόμενους, στους διοργανωτές, στους αρμόδιους και γενικά σε όσους την παρακολουθούν έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να πιέσει με τον τρόπο της για τη δημιουργία νέων υποδομών η αναβάθμιση των υφισταμένων. Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα παραδείγματα των νέων μαρινών Πλωμάρι Λέσβου (2001), Δημοτική Μαρίνα Κω (2002), Μύθημνα (2003), Μαρίνα Μυτιλήνης (2007), Εύδηλος Ικαρίας (2009), Μαρίνα Λέρου (2011), Λιμάνι Λιναριάς (2013), Μαρίνα Λιμνιών (2015) και φέτος θα επισκεφθεί το νέο λιμάνι του Αγ. Ευστρατίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι μελέτες όσο και η εκτέλεση των έργων σε πολλά απ αυτά (με χαρακτηριστικότερη περίπτωση όλων αυτή της μαρίνας των Λιμνιών) ξεκίνησαν μετά από την επίσκεψη της διοργάνωσης και την ανάδειξη της ανάγκης για οργανωμένες υποδομές θαλασσίου τουρισμού.     

 

Η προσέγγιση στο νησί του Αγ. Ευστρατίου όμως αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη του φετινού προγράμματος καθώς θα είναι η πρώτη φορά που το ιστορικό νησί θα υποδεχθεί ένα ναυταθλητικό event τέτοιου βεληνεκούς. Η δήμαρχος του νησιού κα Μαρία Κακαλή δηλώνει αισιόδοξη ότι τόσο ο δήμος όσο και οι κάτοικοι θα δώσουν το καλύτερο τους εαυτό, ενώ σε αντίστοιχο αισιόδοξο κλίμα κυμαίνονται και οι προβλέψεις των μελών της οργανωτικής επιτροπής του αγώνα. Η προϊστορία δείχνει ότι όποτε η διοργάνωση έχει βρεθεί μπροστά σε τέτοιου είδους προκλήσεις, τα έχει καταφέρει περίφημα (βλ. Σύμη, Τήλο, Οινούσσες, Λειψούς, Νίσυρος  Αστυπάλαια κ.α.)

           

 

 

 

Στα αγωνιστικά οι συμμετοχές έχουν αρχίσει ήδη να συμπληρώνονται με τους φανατικούς ακολούθους της διοργάνωσης να βρίσκονται ήδη στην  entry list.  Από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής εκφράζεται αισιοδοξία ότι οι συμμετοχές και φέτος θα ξεπεράσουν τις 50, παρά το γεγονός ότι η φετινή αγωνιστική χρονιά είναι εξαιρετικά φορτωμένη, με κορυφαία ιστιοπλοϊκά event. "H Aegean Regatta έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια το δικό της κοινό. Υπάρχουν παιδιά που μεγάλωσαν μέσα στη διοργάνωση και έμαθαν ιστιοπλοΐα εξαιτίας της. Θα είναι για πάντα ο αγώνας της καρδιάς τους και αυτό δεν είναι εύκολο να αλλάξει." αναφέρει χαρακτηριστικά μέλος της οργανωτικής επιτροπής. 

 

 

 

 

Σε ότι αφορά την διεξαγωγή του αγώνα, αυτή για ακόμη μία φορά θα αφεθεί αποκλειστικά στα χέρια του Γιάννη Κλείδωνα και της ομάδας του. Ο ροδίτης race officer, εκτός από την μεγάλη εμεπειρία που διαθέτει σε αυτή τη κατηγορία αγώνων, έχει αποδείξει ότι αποτελεί τον αγαπημένο των συμμετεχόντων καθώς παρά τις δύσκολες συνθήκες στα νησιά - σταθμούς που συχνά μπορεί να επικρατούν, έχει διαχειριστει με χειρουργική ακρίβεια, τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ αγωνιζομένων , επιτροπών και διοργανωτών. Για ακόμη μία χρονιά λοιπόν θα βρίσκεται στο τιμόνι της διοργάνωσης και η επιτυχία του θεωρείται δεδομένη. 

 

 

 

 

Η Aegean Regatta δημιουργήθηκε το 2001, από τους ομίλους του Ανατολικού Αιγαίου, την ΕΑΘ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας  και το τότε υπουργείο Αιγαίου, σήμερα Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, υλοποιώντας το όραμα του επί σειρά ετών προέδρου της ΕΑΘ και αντιπροέδρου της διοργάνωσης Λάζαρου Τσαλίκη. Η διοργάνωση διανύοντας τη δεύτερη δεκαετία ζωής της συνεχίζει να εκπληρώνει στο ακέραιο τον αρχικό σκοπό της, που δεν ήταν άλλος από την ανάδειξη, προβολή και οικονομική τόνωση νησιών του Αιγαίου που μέχρι τότε δεν ήταν ιδιαιτέρως προσβάσιμα.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα www.aegeanregatta.gr